Campari

Ik hou veel van het mooie huis waarin het kantoor van Keymarks gevestigd is. Ik zend mijn maandelijks artikel dus haast nooit per e-mail. Kris Keymolen had net een zware opdracht beëindigd en het was het einde van een van de eerste warme namiddagen van het jaar. Ik lees je tekst wel bij een aperitiefje maar je krijgt het drankje waarvan je me nu het verhaal kan vertellen, daagde ze me uit. Omdat ik van verjaardagen hou, had ik niet lang te zoeken: een Campari orange. Zij serveerde het me met de glimlach en luisterde naar mijn verhaal.

Het is 150 jaar geleden dat Gaspare Campari  zijn nu wereldberoemd aperitief uitvond. Hij was veertien jaar toen hij zijn geboortedorp in de Italiaanse provincie Novara, in Piëmont verliet om bij een likeurhouder in Turijn de stiel te leren. Turijn stond al gekend voor vermout, die oorspronkelijk medicinale drank op basis van wijn en kruidenaftreksels die op het einde van de 18de eeuw in die streek was ontwikkeld. De naam vermout komt van het Duitse wermut, oude naam voor alsem of absint.

Na enkele jaren kende Gaspare al veel over wijnen en andere geestelijke dranken maar het noodlot sloeg toe: zijn jonge vrouw stierf en kort erna verloor hij zijn twee dochtertjes. Hij verhuisde naar de stad Novara, waar hij een café begon en aan het experimenteren ging. Op een avond in 1860 haalt hij uit zijn kelder een fles drank met een felle rode kleur en een vrij bittere smaak, die hij net gedistilleerd had: het verhaal wil dat alle aanwezigen in het café enthousiast waren en bleven terugkomen voor zijn Bitter Uso Olanda (een bitter op Hollandse wijze), zoals hij het eerst noemde, louter om exotisch te zijn. Hij hertrouwde met de rosse Laetitia, die hem vijf kinderen schonk. In 1867 opende hij zijn Café Campari in de befaamde Victor-Emmanuel-galerij van Milaan, vlak bij de Duomo.

Bij zijn overlijden werd de reeds succesvolle zaak omgevormd tot Gaspare Campari, Fratelli Campari successori. De eerste fabriek werd geopend in 1892 en in 1902 startte de bouw van de huidige fabriek van Sesto San Giovanni.

Het is vooral de vierde zoon, Davide (1867-1936) die van Campari een wereldmerk maakte. Hij had een groot gevoel voor publiciteit en marketing en deed vaak beroep op kunstenaars voor zijn posters, advertenties, kalenders en andere merchandising.

Affiche (1921) Leonetto Cappiello (1875-1942)

In 1932 kreeg hij het idee kleine flesjes Campari-soda op de markt te brengen, in feite de eerste voorgemixte drank ter wereld. De vorm van de fles werd ontwikkeld door de Italiaanse futuristische schilder, beeldhouwer, schrijver en grafisch ontwerper Fortunato Depero (1892-1960, ook de vijftigste verjaardag van zijn overlijden zal in november herdacht worden o.a. met een tentoonstelling).

Het tijdloos modern design van het flesje was revolutionair en heeft bijgedragen tot het succes van de combinatie Campari met spuitwater. Nog even vermelden dat vader Gaspare al de combinatie Campari en zoete vermout had ontworpen, die hij Milano-Torino had gedoopt. Het is waarschijnlijk een van de oudste cocktails, inmiddels, sinds de wereldoorlog wereldbekend als Americano.

Davide, naar wie het bedrijf nu heet, overleed in San Remo in 1936. Op de grafkapel van de familie Campari, op het Cimitero Monumentale van Milaan, prijkt een levensgrote gebeeldhouwde versie van het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Een legende zegt dat de beeldhouwer Giannino Castiglioni (1884-1971) het tafereel zou hebben willen voorstellen alsof Davide Campari zijn raad van bestuur voorzit.

Een nog stoutmoedigere versie vertelt dat aan Judas de trekken van concurrent Martini gegeven werd. Verzonnen, maar naar het schijnt zou Judas wel lijken op een concurrent van de beeldhouwer… En het verhaal van het merk Martini vertel ik nog wel u een andere keer.

Zoals voor andere legendarische merken is de samenstelling van de Bitter Campari een geheim dat slechts door enkele ingewijden van het bedrijf gekend is. Volgens sommige historici komen er een twintigtal ingrediënten bij te pas, anderen houden het op zestig. In elk geval wordt de bitter Campari nog steeds bereid zoals Gaspare hem 150 jaar geleden uitvond.

Geef een reactie